Artiklar

Spännande alternativa artiklar som handlar om allt mellan himmel och jord.

Frisk med blåbär

När sommaren är i full gång är skogen full av hälsobringande blåbär. De frestande, blåa bären har en positiv effekt på en rad sjukdomar och krämpor. Men kom ihåg att effekten av antioxidanter är bäst om du äter bären naturligt, så ta en promenad i skogen nu.

Text: Kari Flaata Halling

I naturmedicinska sammanhang har blåbär genom tiderna varit ett utmärkt medel för hälsa och välbefinnande, och är ett av de mest populära bärslagen i folkmedicinen. Det har gjorts en rad studier som dokumenterar bärens hälsofördelar.

Den huvudsakliga verksamma substansen i blåbär är flavonoider (antioxidanter). Antioxidanter har en viktig funktion i människokroppen, där de bekämpar så kallade fria radikaler som leder till för tidigt åldrande. Blåbär ligger högt upp på listan över livsmedel med höga halter av antioxidanter, vilka vi vet stärker immunförsvaret.

Studier och forskning

Att fransmän dricker mer rödvin än vi är allmänt känt. När vi vet att rödvin innehåller antioxidanter, som har en gynnsam effekt på hjärt- och kärlsystemet, är det kanske inte så konstigt att fransmän har färre hjärt- och kärlsjukdomar än vi nordbor?

Blåbär innehåller nästan 100 gånger så mycket antioxidanter som rödvin, och studier har visat att de blå bären har positiv effekt på blodcirkulationen och stärker hjärt- och kärlsystemet.

Läkare Audun Mykja har skrivit boken "Blåbär, smakfull antioxidant", där han hänvisar till forskning som hävdar att blåbär troligen kan hjälpa mot både cancer, diabetes, demens, Alzheimers och andra åldersrelaterade förändringar i hjärnan. Mykja refererar till en studie gjord av den amerikanske forskaren J.A. Joseph år 1999.

Joseph dokumenterade att vi sannolikt kan reversera åldersrelaterade förändringar i hjärnan genom livsstil och kost, och att blåbär i detta sammanhang har egenskaper som gör det unikt.

I en amerikansk studie fann forskare att blåbär kan sänka kolesterolet lika effektivt som de mediciner som läkare skriver ut idag. Nyare forskning visar att blåbär kan hjälpa mot urinvägsinfektioner eftersom de innehåller ämnen som förhindrar att bakterier sätter sig på slemhinnorna. Frekvent intag av blåbär kan förebygga återkommande urinvägsinfektioner.

Reglerar magen

Många "husmorsknep" är knutna till blåbär. I naturmedicinska sammanhang kan både bär och blad användas.

_Blåbär iStock_000006688266Small.jpg
 

Bären kan användas som de är, eller så kan de torkas vid en temperatur på 65 grader C. Bladen torkas på en skuggig plats och kan förvaras i upp till två år.

Bären är bra mot dålig matsmältning samt smärtor och kramper i mage och tarmsystem. Inte bara stärks tarmsystemet vid diarré, utan blåbär verkar också läkande vid förstoppning. Efter en kur med blåbär kan tarmsystemet fungera normalt under en längre tid.

Färska eller torkade blåbär kan användas vid magkatarr och diarré. De torkade bären används som avkok. Man tar 1 matsked bär till 2 glas vatten. Koka tills endast "ett glas återstår". Efter att ha silat bären dricks avkoket varmt, 1/4 glas fyra gånger dagligen före måltiderna.

Bra för mycket

Har du problem med ögonen när du läser mycket eller sitter länge vid datorn? Tänk på att blåbär är ett utmärkt medel för att stärka synen. Blåbär kan ha en positiv effekt på grå starr, åderförkalkning, trötta ögon och nedsatt mörkerseende. Under andra världskriget fick flygare blåbär för att det skulle hjälpa mot mörkerseende. Tydligen ska ämnen i blåbär förbättra näthinnans funktion, så att vi ser bättre i svagt ljus. Blåbär är också bra för mycket annat:

Bären har en sammandragande (blodstillande) effekt på grund av sitt höga innehåll av garvämnen. Färska blåbär i stora mängder har framgångsrikt använts mot podager (gikt i fötterna), reumatiska åkommor och andra sjukdomar som orsakas av ämnesomsättningsstörningar.

Utvändigt kan blåbär användas på hudutslag, eksem, finnar och brännsår:

Koka en tjock gröt (inte för länge) och lägg gröten på det angripna området. Täck med gasbind. Blir gasbindan torr, fukta den med varm, ren filmjölk.

Produktanalys

Universitetet för miljö- och biovetenskap (UMB) har samarbetat med Näringsinstitutet vid Universitetet i Oslo (UiO) om en större undersökning av antioxidantinnehållet i våra viktigaste livsmedel. De kom fram till att många bär visade sig vara mycket hälsosamma.

Rune Blomhoff, professor vid Institutet för näringsforskning vid UiO, uttalade sig om blåbär i TV-programmet "Schrödingers katt" för en tid sedan. På bakgrund av frågor från tittarna svarade han följande:

De produkter du kan köpa i butikerna är i varierande grad utsatta för värmebehandling. Vi har analyserat det totala innehållet av antioxidanter i några saft- och syltprodukter och funnit att innehållet varierar ganska mycket från tillverkare till tillverkare. Generellt sett verkar antioxidantinnehållet vara reducerat med ca 50% jämfört med färska produkter, men det finns stora variationer. Antioxidantinnehållet i färska bär och frysta, hela bär är ungefär detsamma. Om bären förstörs eller mosas, minskar antioxidantinnehållet ganska snabbt.

Vi hittar högst antioxidantinnehåll i osötad blåbärssaft från Helios/Corona, men osötad blåbärssylt från Heistad innehåller också mycket antioxidanter.

Vad gäller kosttillskott och antioxidanter?

Undersökningen konkluderar med att hälsokostprodukter med bärextrakt antagligen inte har samma effekt!

Fakta om blåbär

Blåbär är den bärsort som täcker störst areal i Norge och växer ända upp till arktiska områden. Växten växer särskilt i skog med barrträd, och mest i fuktig jord eller mossa.

• Bekämpar virus och bakterier
• Stärker kroppens immunförsvar
• Stärker hjärt- och kärlsystemet
• Skyddar cellerna i kroppen
• Bra för synen
• Bra för magen
• Gynnsamt för hjärnan och minnet
• Sänker farligt kolesterol